The Idiot’s Guide to «the Varoufakis finger»

090719-fake-moon-landing

Σήκωσε ή δε σήκωσε μεσοδάχτυλο ο Βαρουφάκης στους Γερμανούς; Ένας βλοσυρός Γερμανός Πρετεντέρης (ναι, ξέρω, πλεονασμός) έκανε ολόκληρη εκπομπή για να εγκαλέσει τον Έλληνα Υπουργό. Στα καπάκια βγήκαν οι δημιουργοί του επικό βιντεο κλίπ «V for Varoufakis» και παρουσίασαν μια εκτενή αναπαράσταση για το πως ο Βαρουφάκης έχει δίκιο οτι το video ήταν doctored, και ορίστε πως το κάναμε. Ήταν τόσο κρυστάλινη και σφής η εξήγηση, που γέννησε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές αναγνώσεις του ίδιου βίντεο:

Ελα ντάξει, είναι σαφές τι έγινε: παραποίησαν το βίντεο για πλάκα, κάποιοι γερμανοί μαλάκες το πήραν στα σοβαρά και σήκωσαν θέμα, άλλο που δεν ήθελαν.

-Έλα ντάξει, είναι σαφές τι έγινε: ο Βαρούφ έκανε το κωλοδάχτυλο, οι γερμανοί (στο δίνω) το καναν θέμα εκτός context, και η Γερμανική Ελληνοφρένεια έκανε κατόπιν εορτής μούφα βίντεο για το πως φτιάξαν μούφα βίντεο.

To επεξηγηματικο βίντεο επιστρατεύει επίτηδες «δημιουργική ασάφεια» για να υπογραμίσει το μείζων θέμα, το πόσο εύκολο είναι να μανιπουλάρεις μια είδηση. Λέει όμως και το εξής: «Απ’ την Κυριακή περιμένουμε να μας πάρει κάποιος τηλέφωνο να μας ρωτήσει ποιά είναι τελικά η αλήθεια. Τι πιό απλό, να μας ρωτήσουν και να τους πούμε. Δεν πήρε ποτέ κανείς.

-Ναι, αλλά στο αυθεντικό βίντεο του 2013 το κωλοδάχτυλο φαίνεται κανονικά. Νά το, εδώ:

To βίντεο αυτό ανέβηκε το 2015. Βίντεο με προγενέστερη ημερομηνία δεν έχει ανευρεθεί, αλλωστε στην εκπομπή γίνεται ειδική μνεία για το ότι χρειάστηκαν ειδικά «κονέ» για να βρεθεί το υλικό της Κροατίας.

-Ναι, αλλα τελικά ο Βαρουφάκης το παραδέχτηκε, και ζήτησε και συγνώμη.

Wishful thinking από τύπους που τον προφέρουν «Μπαρουφάκης» και χαχανίζουν μόνοι τους με το αστείο τους. Το τελευταίο tweet του Βαρουφάκη πάντως επέμενε στη δική του εκδοχή.

-Ελα ρε μαλάκα, αφού ο ίδιος ανέβασε στο τουίτερ το «undoctored» video, και το δάχτυλο φαινόταν κανονικά. Γελάει ο κόσμος.

Yπάρχει λόγος που βάζει το «undoctored» σε εισαγωγικά και για το ότι μιλάει για βίντεο που ανέβασαν τα «unscrupulous media».

-Ναι αλλά το παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι παραγωγοί της εκπομπής ότι το κάνανε για πλακα. Το γράφει το News 247/o Guardian/το Spiegel.

Τα ξένα ρεπορτάζ αδυνατούν να βγάλουν συμπέρασμα, και επιστρατεύουν διατυπώσεις τύπου «αλήθεια ή ψέμμα; ό,τι και να συμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι…» και σολάρουν μετά. Τα ελληνικά κάνουνε ενα one-up και όπως πάντα βγάζουν ρεπορτάζ απ’ τον κωλο τους.

-Nαι, αλλά οι επικεφαλείς του Φεστιβάλ όπου μίλησε τότε ο Βαρουφάκης φυλάνε σταυρό ότι το βίντεο είναι αληθινό.

Again δημιουργική ασάφεια: λένε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ένα, αλλά δύο «κωλοδάχτυλα».Το δεύτερο αναφερόμενο στην Αργεντινή που επίσης «sticked the finger». Αν καποιος δεί ωστόσο το επίμαχο σημείο, ο Βαρουφάκης δε σηκώνει κανένα δάχτυλο. Αυτό που λένε οι διοργανωτές είναι ότι η επίμαχη φράση ειπώθηκε, όχι οτι η επίμαχη κίνηση έγινε.

-Ναι, αλλά η Lifo εγραψ…

ΣΛΑΠ!

8 Σχόλια to “The Idiot’s Guide to «the Varoufakis finger»”

  1. Omadeon Says:

    Στο youtube δεν επιτρέπεται να αλλάξεις ημερομηνία ή περιεχόμενο σε παλαιότερα βίντεο (όσα έχεις ήδη ανεβάσει).

    Ωστόσο, επιτρέπεται να βάζεις σε ένα _νέο_ βιντεο, τη στιγμή που το ανεβάζεις, ό,τι ημερομηνία θέλεις (εκτός από μελλοντική).

    Ας μας εξηγήσει ο μεγα-τρολαδόρος Γιαν Μπέμερμαν, ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να βρει κανείς το ΑΡΧΙΚΟ βίντεο, το πολύ προγενέστερο εκείνου που δήθεν «πείραξε».

    Γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί διότι… απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ (άλλο βίντεο).

    Το ΙΔΙΟ βίντεο (στα μουλωχτά) κατέβηκε και ξανα-ανέβηκε, αυτούσιο (μαζί με το δάχτυλο) κάποια… νύχτα μετά τα συμβάντα στην τηλεοπτική εκπομπή. Και… τη στιγμή που το ανέβασαν, του άλλαξαν και την ημερομηνία, να συμπίπτει με το σατιρικό τραγούδι για τον Βαρουφάκη (=αρκετές μέρες ΠΡΙΝ την ημερομηνία που το ξανα-ανέβασαν). Are you with me?

    Γιατί το έκαναν έτσι? Διότι έτσι δημιούργησαν το μοναδικό στοιχειο που έχουν (το οποίο ειναι βέβαια ψεύτικο) για να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι το βιντεο «πειράχτηκε» (για να φτιαξουν το τραγούδι).

    Απλά πράματα, για έμπειρους στο Youtube. The joke is _on us_….

    Γνώμη μου:
    -ΔΕΝ θα καταφέρουν να παρουσιάσουν το ΑΡΧΙΚΟ βίντεο, που πρέπει να ανέβηκε στο Youtube το ΜάΪο του 2013 (εφόσον είχε διάλεξη της 15ης Μαίου 2013, όπως ένα άλλο βίντεο με τον Βαρουφάκη απο την ίδια εκδήλωση που είχε ημερομηνία 14 Μάη 2013 κι ανέβηκε στις 17-5-2013).

    Στο ιντερνέτ (ναι) ΟΛΑ γίνονται… ή μάλλον ΣΧΕΔΟΝ όλα (π.χ. παραποιήσεις) εκτός από κάποια πράματα που ΔΕΝ γινονται εξ ορισμού, διότι απαγορεύονται από τα site που τα προσφέρουν.

    Δεν πα να χτυπιέται κάποιος, ημερομηνία και περιεχόμενο ενός παλιού video στο YouTube ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να την αλλάξει ποτέ.

    Αν υπήρξε φόνος, πρέπει να υπήρξε και πτώμα. Και πτώμα δεν θα βρεθεί ποτέ διότι πραγματικός «φόνος» δεν υπήρξε ποτέ. Το βίντεο ποτέ δεν αλλοιώθηκε εκ των υστέρων, ούτε φυσικα΄και όταν ανέβηκε πρώτη φορά….

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο μπλογκ μου…

  2. spi_der Says:

    Δεν κατάλαβα χριστό

  3. Omadeon Says:

    Επιπλέον… (άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσα εξήγησα)

    http://ellinikahoaxes.gr/2015/03/19/varoufakis-and-ne%CE%BF-magazin-royale/

  4. Omadeon Says:

    Αγαπητέ Σπύρο, για να καταλάβει κανείς πρέπει να μπει στο πετσί ενός χρήστη του Youtube που θέλει να διαπράξει… παραποίηση υπαρκτού βίντεο και διαπιστωνει ότι… δεν μπορεί. Διότι το ίδιο το site απαγορεύει να αλλάξουν ημερομηνίες και περιεχόμενα σε παλιά βίντεο.

    Αν υπήρχε κάποιο αρχικό βιντεο χωρίς τη χειρονομια του δαχτύλου, τότε μόλις αποκαλύφθηκε η (δήθεν) παραποιησή του, θάπρεπε να μας δώσουν και σύνδεσμο στο ΑΡΧΙΚΟ εκείνο βίντεο.
    Το ότι δεν μας έδωσαν τέτοιο στοιχείο ποτέ, μου φάνηκε ύποπτο.

    Αργότερα, θυμήθηκα ότι κάθε φορά που ανεβάζω δικά μου βίντεο, μου ζητάει το YouTube να ορισω ημερομηνία, όπου μπορεί κανεις να ορισει [σαν ημερομηνία δημοσιευσης] οποιαδήποτε ημερομηνία του παρελθοντος, μέχρι και την παρούσα στιγμή.

    Τα υπόλοιπα… έπονται. Διότι απλό ειναι, να κάνουν μια σάτιρα σαν αυτή στηριζόμενοι σε κάποια φίλη τους που απλώς κατέβασε ΚΑΙ ΞΑΝΑ-ΑΝΕΒΑΣΕ το παλιό βίντεο αυτούσιο, με νέα ημερομηνία. Αυτό ήταν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ «ταχυδακτυλυργικό τρικ» που έκανε τη φάρσα-ότι-δήθεν-έγινε-φάρσα… αληθοφανή.

  5. Omadeon Says:

    YΓ.. Εννοείται ότι «μαγειρέματα» δαχτύλων και σωμάτων μπορούν να γινουν άπειρα, σχεδόν τέλεια…

    Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι επιχείρημα, ότι (δήθεν) παραποιήθηκε το (δήθεν) ορίτζιναλ βίντεο…

    Για να υπάρξει παραποίηση πρέπει να βρεθεί το ορίτζιναλ βίντεο, που εκείνο εξ ορισμού θάχει _άλλη_ προγενέστερη ημερομηνία (καθώς και διαφορετικό URL).

    Ε, όσο κι αν έψαξα, ΔΕΝ βρήκα το «αρχικό βίντεο» στο YouTube (ή γενικά στο διαδίκτυο). Το μόνο που βρήκα ήταν το ΙΔΙΟ βίντεο που παράθεσε κι ο Βαρουφάκης. Διότι… δεν υπήρχε άλλο «αρχικο βίντεο», έτσι κι αλλιώς.

    Απλώς… το κατέβασαν και το ξανα-ανέβασαν για να μπορέσουν να του αλλάξουν την ημερομηνία, χωρις να πειράξουν τίποτα.

    Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πολλά στοιχεία. Π.χ.
    -ΣΙΓΑ μη χρειάζεται και… ολόσωμο πράσινο «μαγιώ» ο ηθοποιός που ΔΗΘΕΝ χρησιμοποιήθηκε για προσομοίωση… ενός δαχτύλου
    (χαχαχα)

    _____
    Η μοναδικη άλλη περίπτωση ειναι να ξεχασαν να ανεβάσουν το παλιο εκεινο βιντεο και το ανεβασαν πρώτη φορά στις 12-2-2015. Και πάλι, δεν αλλαζει τιποτα. ΟΛΑ όσα εξήγησα ΙΣΧΥΟΥΝ.

    Είπαμε, «χωρίς πτώμα δεν μπορεί να υπαρξει φόνος». Αλλά κι όποιος ομολογεί ότι διέπραξε φόνο ΟΦΕΙΛΕΙ να δείξει το πτώμα.
    🙂 🙂 🙂

    (Elementary, my dear Watson) 8) 😎

  6. spi_der Says:

    Omadeon, όλη η συλλογιστική σου βασίζεται στο ότι το βίντεο προυπήρχε στο youtube. Στην εκπομπή εξηγούν για τη δυσκολία ανεύρεσης του υλικού και για το πως χρησιμοποίησαν ντόπιους φίλους στην Κροατία. Τα περι πρασινου μαγιώ τα αφήνω ασχολιαστα, με την ίδια λογική δε χρειαζόταν καν για το σατιρικό βίντεο. Τέλος, βρίσκω αρκετα διαφωτιστικό ότι και οι πύρκαυλοι debunkers κρατάνε και μια μικρούλα πισινή στο τελος.

  7. χατζιαβατης Says:

    Βλέπω τον Γκεμπελισμό τον παίζετε στα δάχτυλα (ή έτσι φαντάζεστε).
    … και προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε.
    Το θέμα δεν είναι αν σήκωσε το δάχτυλο, αλλά ο χείμαρος από απίστευτες ΜΠΟΥΡΔΕΣ που ξεστωμίζει ο Μπαρουφάκης.

    Μεταξύ άλλων…
    – αν χαθεί το ευρώ θα καταστραφεί η Κίνα
    – εδώ έχουμε μία διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας
    – να δείξουμε το κωλοδάχτυλο στη Γερμανία (ναι, το είπε! την εικόνα μοντάρανε, όχι τον ήχο)
    – η Αργεντινή σώθηκε χάρη στα χωράφια με τις σόγιες

    Και αυτά στα λίγα λεπτά που είδα.
    Ποιος ξέρει τι άλλα απίστευτα είπε σε όλη τη συζήτηση.

    Και αυτόν αντί να τον στείλετε σπίτι του, του κάνετε πλάτες.

    Είστε απόλυτα συνυπεύθυνοι για ό,τι θα ακολουθήσει.

  8. spi_der Says:

    SLAP!

Σχολιάστε