ο Πρετεντέρης πάει πλατεία

Λοιπόν, το σημερινό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα οπίσθια της «εφημερίδας της κυβερνήσεως» είναι γρίφος για δυνατούς λύτες. Ανάμεσα στην trademark αποστροφή για το χύδην όχλο και μπλα-μπλα-μπλα εκτροπή/ισοπέδωση/μισαλόδοξοι, διακρίνεται μια περίεργη άσκηση ισορροπίας: να ξεπλύνει κάθε υποψία ευθύνης από το κίνημα του «Συντάγματος», και να ρίξει την ευθύνη για το προχθεσινό σούσουρο με τους «πολιορκημένους βουλευτές» στους συγκεντρωμένους του Μίκη.

Κάθε ερμηνεία δεκτή, και ο αγαπημένος μας κάτοχος Βραβείου Μπότση δικαιούται να εκφέρει την αποψ…. ώπα. Να το συζητήσουμε αυτό, γιατί εδώ έχουμε θέμα.

H φράση-κλειδί είναι στην αρχή της δεύτερης παραγράφου: «μου λένε». Δεν ξέρω πόσες φορές και σε πόσους έχει ξανασυμβεί, αλλά είναι μια απ’ τις πιό ξεκάθαρες φορές που δημοσιογράφος ομολογεί ότι δεν έχει ίδια γνώση για το γεγονός για το οποίο ομιλεί.

Και πως να έχει; Ο άνθρωπος ο οποίος στο ίδιο κείμενο αναφέρει ως διαδρομή (και απ’ τις πιό άνετες!) του Μετρό την «Ομόνοια-Αμπελόκηποι», εκτίθεται μόνος του-σε γυάλινο πύργο.

Δεν είναι ο μόνος. Χθές στο tweeter, ο Πάσχος Μανδραβέλης απαντώντας σε πρό(σ)κληση συνομιλητών του να «τα πεί αυτά στο Σύνταγμα» είχε τη γνώση και την ειλικρίνεια να πεί ότι «μάλλον δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος εκεί».

Ο ίδιος (στην ίδια συζήτηση) υποβαθμίζει τη σημασία του γεγονότος με ένα «δεν ειμαι ρεπόρτερ». Όχι, Πάσχο, είσαι κάτι βαρύτερο: οpinion maker, όπως κι ο Πρετεντέρης. Opinion makers που ομολογημένα όλο και περισσότερο αποκόβεστε από την πηγή των στοιχείων που θα μπορούσαν να κάνουν την opinion σας informed. Όταν το θέμα σας είναι τα παραπολιτικά και η αφόρητες σχοινοτενείς ερμηνείες της παραμικρής «αιχμής» του τελευταίου μέλους της Κ.Ο. , δεν έχετε πρόβλημα: το Da Capo, η «Βιβλιοθήκη» και το Jimmy’s είναι ακόμα αρκετά ασφαλή για σας.

Όταν η είδηση είναι ο κόσμος, για τον οποίο υποτίθεται υπάρχει και λειτουργεί ο Τύπος, σφίγγουν τα γάλατα: γιατί δε θα είσαι ευπρόσδεκτος Πάσχο; Γιατί δεν θα επιβίωνες ανάμεσά τους ούτε τρία δευτερόλεπτα Γιάννη; Γιατί χρειάζεσαι δεκαπέντε γορίλες για να πας πέντε μέτρα Νίκο, Όλγα κλπ;

Όταν στην ίδια συζήτηση Πάσχο σου πρότειναν να σωπάσεις για λίγο,  απάντησες ότι» δε μπορείς να σιωπήσεις, δουλειά σου είναι να μιλάς». Σε ποιόν; Για τί; Και με τι πηγές;

Τον κόσμο δεν πρόκειται να τον πληροφορήσεις: βρίσκεται στο Σύνταγμα και έχει άμεση άποψη. Οπότε με ποιούς συνομιλείς μέσα απ’ τις στήλες σου; Ποιανών την άποψη προσπαθείς να διαμορφώσεις; Σε ποιών την υπηρεσία βάζεις τον Τύπο;

Τι δουλειά έχετε στην πληροφόρηση όταν οι ίδιοι δε μπορείτε να την έχετε από πρώτο χέρι;

Τι δουλειά έχετε να γράφετε για τους αναγνώστες, όταν δε ζείτε καν στον ίδιο πλανήτη μαζί τους;

8 Σχόλια to “ο Πρετεντέρης πάει πλατεία”

  1. •• Says:

    Τέρη μη μασάς από κακοήθειες. Την Κυριακή οακα να πάρουμε το ματσάκι με τρομοκρατία και ιπτάμενα μπουκάλια. Ασε τους χίπηδες να βερμπαλίζουν. Ο κόσμος δεν αλλάζει χωρίς κουστούμια zegna, αλλά που να ξέρουν οι πληβείοι. Συμπάθα τους ρε Τέρη.

    Οσο για σένα φίλε Πάσχο, θα στο πω όπως το μεταφέρουν οι συνεργάτες σου, πρώην και νυν, στην εφημερίδα που προσφέρεις το πνεύμα σου: «Πιο εγωπαθές γομάρι δεν πέρασε ξανά από τους διαδρόμους τούτους..»

    Ο καιρός γαρ εγγύς. Φιλάκια.

  2. the elf at bay Says:

    Ο Πρετεντέρης θα είναι για τις επερχόμενες γενιές ό,τι είναι για μας η πανούκλα.

  3. spi_der Says:

    Παρακαλώ, όχι υπερβολές και ανακρίβειες: δε μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα για τον (όποιο) Πάσχο όταν απ΄την ίδια εφημερίδα έχει περάσει ο Θέμος

  4. HappyHour Says:

    Aααα, μην είσαι τόσο αυστηρός. Ασ’ τους είναι τα τελευταία λογάκια τους… σε λίγο δεν θα έχουν που να δημοσιεύσουν… Αλλωστε το είπες πολύ καλά, ξέρει ο κόσμος που κατεβαίνει τι γίνεται, έχει ματια και βλέπει…

  5. Συμεών Says:

    Καταρχάς, θεωρώ , ότι , όποιος εμποδίζεται να κυκλοφορεί ελεύθερα και άφοβα στο δρόμο δεν οφείλει να απολογείται γι ‘αυτό. Αυτό πρέπει να κάνουν όσοι τον εμποδίζουν. Εν πάση περιπτώσει , συντάκτη μας , να συμφωνήσουμε , ότι ο Πρετεντέρης και ο Μανδραβέλης δεν είναι παρθένες . Ποια είναι , όμως , η συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον τους : ότι αδυνατούν , υπό τον φόβο του προπηλακισμού , εάν όχι της προσβολής της σωματικής τους ακεραιότητας, να πατήσουν το πόδι τους στις πλατείες και συνεπώς στερούνται ιδίας γνώμης , ως εκ τούτου δεν δικαιούνται να ομιλούν ;;; Και ποιοι δικαιούνται να ομιλούν , οι παραζαλισμένοι και τρομοκρατημένοι πολίτες , που , έστω μέσα στη σύγχυση και την αγωνία τους , εξαντλούν την επιχειρηματολογία τους στις κατσαρόλες , τις κρεμάλες , τα γιουχαίσματα και τα εμπνευσμένα συνθήματα τύπου : «δεν φεύγουμε εάν δεν φύγουν » , «να πάνε όλοι φυλακή » κ.ο.κ.

    • HappyHour Says:

      Το γιατί αδυνατούν είναι η κατηγορία που τους βαραίνει. Και αδυνατούν γιατί δεν έκαναν τόσα χρόνια καλά τη δουλειά τους. Δεν έχουν δημόσια γραφή για να αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγανδα αλλά για να την ελέγχουν, δεν έχουν δημόσια γραφή για να παραπληροφορούν αλλά για να πληροφορούν, δεν έχουν δημόσια γραφή για προβάλλουν ότι τους βολεύει αλλά για να προβάλλουν ό,τι κυρίως ξεβολεύει την εξουσία, δεν έχουν δημόσια γραφή για να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη (opinion maker) αλλά για να την ενημερώνουν (δημοσιογράφος) με ολες τις πληροφορίες ώστε αυτή να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν ανεπηρέαστη. Αν τα έκαναν όλα αυτά να είσαι σίγουρος Συμεών ότι θα μπορούσαν να πάνε όπου θέλουν με το κεφάλι ψηλά και δεν θα κρύβονταν.

  6. spi_der Says:

    Συμεών, αν διάβαζες πραγματικά το άρθρο, είναι ξεκάθαρη κατηγορία: δεν είναι ότι «κολώνουν να πάνε Σύνταγμα», είναι ότι είναι τόσο αποκομμένοι από την πραγματικότητα που καλούνται εξ επαγγέλματος να περιγράψουν, τόσο μα τόσο μακριά που είναι αδύνατο πλέον να επιτελέσουν στοιχειωδώς τον δημοσιογραφικό τους ρόλο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει καν με την «απειλή προπηλακισμού»-για το ότι ο Πρετεντέρης δεν ξέρει καν απο πού περνάει το μετρό δεν του φταίνε οι αγανακτισμενοι του 2011.

  7. σολωμάντζαρος Says:

    Kατ΄αρχήν, να απαντήσω στο Συμαιών, και να πω πως τα … Πρετεντερόπουλα δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν γιατί ο λόγος τους είναι εχθρικός προς αυτό που συμφέρει το κοινωνικό σύνολο.
    Φυσικά έχουν κάθε λογο να μιλούν διότι γι΄αυτό πληρώνονται και μάλιστα πολύ καλά. Αφεντικά τους είναι όλοι αυτοί που μας έφτασαν σ΄αυτό το χάλι και που τωρα – τάχα – νοιάζονται πολύ για το πως θα μας βγάλουν απ΄αυτό.
    Το άρθρο του Πρετεντέρη είναι άλλο ενα απο τα αμέτρητα κατάπτυστα άρθρα του.
    Πέρα όμως απο τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω του και που τον κινούν σα μαριονέτα, δεν θα έπρεπε νομίζω, να παραβλέπουμε και την ηλιθιότητα του … ανδρός τούτου.

Σχολιάστε