Τα Απομεινάρια Μιας ‘Εβγας

Υπάρχει μια σκηνή στα «Απομεινάρια Μιας Μέρας» όπου κατα τη διάρκεια της απόλαυσης ενός καλού πούρου,  δύο απ’ τους παρόντες αριστοκράτες διαφωνούν για το αν ο «απλός λαός» έχει άποψη και θέση για τα πολιτικά πράγματα.Επιστρατεύεται ο υπηρέτης, τον οποίο ο Σερ  Σπένσερ βομβαρδίζει με μια σειρά ερωτήσεις για τη διεθνή οικονομικοπολιτική κατάσταση. Σε κάθε ερωτηση, ο υπηρέτης απαντάει στερεότυπα «δε μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό, Κύριε», για να καταλήξει θριαμβευτικά ο Λόρδος με την ατάκα «ορίστε κύριοι. Δε μπορεί να μας απαντήσει σε  κανένα απ’ αυτά τα ζητήματα, κι όμως, ακόμα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι τύχες του έθνους μας πρέπει να βασίζονται στις αποφάσεις αυτού του ανθρώπου… και μερικών εκατομμυρίων σαν αυτόν»

Δεν ξέρω αν είχε υπ’ όψιν του αυτή τη σκηνή ο καλός συνάδελφος Ανδρέας Πετρουλάκης όταν συνέγραφε το άρθρο του «Η τούμπα» στο protagon.gr, αλλά η επιχειρηματολογία του για το αν δικαιούται να έχει άποψη για τις 800 σελίδες του κειμένου «της λύσης»  ο «Παναγιώτης ο Εβγατζής» δε στερείται σε τίποτα της επιχειρηματολογίας, του ελιτισμού και της αριστοκρατικής περιφρόνησης του Σερ της εν λογω ταινίας.

Του την αφιερώνω για να αποκτήσει μια εποπτεία και για το ιστορικό παρελθον, μια και ήδη βλέπει το μέλλον, ξέροντας ήδη, πριν διατυπωθεί επίσημα, το ερώτημα του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος:

 

2 Σχόλια to “Τα Απομεινάρια Μιας ‘Εβγας”

  1. Δύτης των νιπτήρων Says:

    Εξ ου και η σημερινή αγωνία ολονώνε να μην γίνουν με τίποτα εκλογές, δεν πα να γ@@ το σύμπαν.

  2. Kατερίνα Σ.Μ. Says:

    Ελιτισμό του κ@λου όμως. Σαν αυτόν από τον οποίο πάσχουν πολλοί κομπλεξικοί φτωχοδιάβολοι και τον εκφράζουν είτε με δήθεν αρθρογραφία ή με απαξιωτικά σχόλια σε μελισσοφωλιές δήθεν ελεύθερου διαλόγου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: