Comics for you:Watchmen

rorschach

Ευχή και κατάρα: Όπου διαβάσετε για ταινία βασισμένη σε κόμικ του Άλαν Μούρ…μείνετε μακριά απο το σινεμά. Αγοράστε το αντίστοιχο κόμικ και απολαύστε το «γουσσσσσσ» του ρεύματος που κάνει ο Νούς όταν ανοίγει λίγο παραπάνω.

time-in-watchmen

 Ειδικά για το Watchmen λοιπόν:

Διαβάστε το κόμικ και ανακαλύψτε την κατά πολλούς κορυφαία στιγμή που έχει προσφέρει αυτό το μέσο.Πολλαπλά επίπεδα, πολλαπλές ανησυχίες, πολλαπλά στοιχήματα, όλα κερδισμένα: Αποδόμηση του Υπερηρωικού είδους.Ανατομία του ψυχισμού του vigilante.Bigger than Life διλήμματα και η αναζήτηση της Bigger than Human λύσης τους.Ο Χρόνος ειδωμένος μεσα απο τα μάτια ενός υπερόντος που βλέπει ταυτόχρονα παρόν, παρελθον και μέλλον («a puppet who can see the strings»). O Τρομος μέσα απο τα μάτια ενός ανθρώπου που το Υπαρξιακό Κενό θρυμμάτισε για πάντα την καρδιά του. (Δεν σκοτώνει ο Θεός τα παιδάκια, ούτε τα ταϊζει η Μοίρα στα σκυλιά. Εμείς το κάνουμε. Μονάχα εμείς»).

thewatchmenthecomedianresult

 Άδυνατώ να τα χωρέσω όλα, και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσω σαν σοβαροφανές κάτι που είναι απλούστατα σοβαρό, αλλά χωρίς να ξεχνάει να καθηλώνει με τον τρόπο εξιστόρησης.

 Δείτε την ταινία και μείνετε με (άλλο) ένα sensational σκουπίδι με τύπους με κολάν που δέρνονται σε slow motion, στα διαλείμματα συμπυκνωμένης πλοκής και υπερσυμπυκνωμένης πληροφορίας που στουμπώνει τον εγκέφαλο χωρίς να βγάζει κανένα νόημα.

 Αν τα αγγλικά σας είναι καλά (αλλα πολύ καλά όμως) αγοράστε την  αγγλική version. Αλλιώς, τιμήστε την ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Anubis.

Advertisements

11 Σχόλια to “Comics for you:Watchmen”

 1. Νομίζω Says:

  Τα σπάει το κόμικ, αν κι έχω κάποιες απορίες σχετικά. Αλλά νομίζω πως είμαι λάθος κι ο Moore σωστός. Το διάβασα πρόσφατα μη με προλάβει η κινηματογραφική μεταφορά. Γιατί με το V for Vendetta με πρόλαβε… Διάβασα αφού είχα δει την ταινία το κόμικ του V for Vendetta και σίγουρα είναι πολύ ανώτερο της ταινίας.
  Αυτό συμβαίνει πάντα με κόμικ-ταινίες κατά την γνώμη μου. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την διαφορά των δύο μέσων. Τα εκφραστικά όπλα του καθενός είναι διαφορετικά και συνήθως η αρχική μορφή ενός έργου, είναι και η καλύτερη.
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Nausicaa of the Valley of the Wind, που είναι μεταφορά του ομώνυμου κόμικ, όπου κομίστας και δημιουργός της ταινίας είναι ο ίδιος άνθρωπος. Ο Hayao Miyazaki. Παρόλα αυτά η ταινία δεν πιάνει μία μπροστά στο κόμικ.

 2. spi_der Says:

  Για πες μερικές απορίες 🙂

  Κοιτα… συμφωνώ για το «άλλο μέσο» κτλ κτλ… κοίτα να δείς όμως την ειρωνεία: ο λόγος να επιλέξει καποιος ένα έργο του Μούρ κι όχι κάποιο άλλο απο τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν, είναι γιατί πάει κάπου παραπέρα την εκάστοτε ιστορία του. Τώρα, γιατί επιλέγουν με αυτό το μοναδικό υλικό ΠΑΝΤΑ να κάνουν κάτι που να μοιάζει με «μιά απ’ τα ίδια», πραγματικά είναι απορίας άξιο.Διαφορετικά μέσα, αλλά πως γίνεται ο κινηματογράφος που έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του να μη μπορεί να αποδώσει το βάθος του έργου ενός μέσου που έχει κατηγορηθεί για υπερβολική επιφανειακότητα;

 3. Νομίζω Says:

  Δεν μπορώ να εκφράσω απορίες γιατί θα κατηγορηθώ για spoiler 🙂

  Καταλαβαίνω που το πας. Κι έχεις δίκιο. Κι εγώ στην επιφάνεια έμεινα στο προηγούμενο σχόλιό μου.
  Σοβαρότητα στον pop κινηματογράφο υπάρχει αλλά όχι σε πνευματικό επίπεδο. Τα σενάρια του Μουρ αποτελούν εκτυφλωτικές εμπνεύσεις, όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο αλλά και σε διηγηματικό. Οπότε τις κάνουν από μία σκοπιά ιδανική πηγή για παραγωγή μιας φαντασμαγορικής ταινίας. Η παραγωγή που χρειάζεται για την υλοποίησή τους στην περφεκτιονιστική φιλοσοφία του Hollywood, είναι αρκετά τσουχτερή για την παραγωγή.
  Η παραγωγή δεν θα τολμήσει να επενδύσει χρήματα, χωρίς την βέβαιη επιστροφή τους με τρελό τζίρο. Γι’ αυτό γίνονται και οι αντίστοιχες έρευνες που θα επιβεβαιώνουν την επιστροφή των χρημάτων.
  Ανάμεσα σε όλα θ’ αναζητηθεί το κοινό των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μασκοφόρων «ηρώων» και ποια κίνητρα θα χρειαστούν για να δούν την ταινία στον κινηματογράφο και να αγοράσουν τα «αξεσουάρ» της.
  Αν προκύψει μια ακριβή παραγωγή που θα διχάσει την γνώμη του κοινού, τότε τα προβλεπόμενα κέρδη θα πέσουν κάτω από ασφαλή επίπεδα. Κάτι που είναι αθέμιτο.
  Έτσι τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, για το πως λειτουργούν.

  Θυμήθηκα μία από τις λίγες φορές που έχω πάει κινηματογράφο στα Village. Έπαιζε το Mist του Davenport και είχε προβολές μόνο στα Village τότε. Όταν τελείωνε η ταινία – που προσωπικά την βρήκα απολαυστική – τα νέα παιδιά που την βλέπανε, είχανε αρχίσει να γκρινιάζουν και να βρίζουν για τι μαλακία πήγανε και είδανε. Ήταν μια ταινία που πραγματικά προβλημάτιζε ηθικά και χρησιμοποιούσε την φαντασία και τον τρόμο για να προβληματίσει. Ότι δηλαδή κάνει η καλή επιστημονική φαντασία, fantasy κ.ο.κ.

 4. spi_der Says:

  Tι να πω… αγνωσται αι βουλαι. Η επιτυχία του φετινού Μπάτμαν πάντως δείχνει ότι το καλό κ το ψαγμένο, το αγκαλιάζει ένα σημαντικά μεγαλο κοινό. Το σκουπίδι θα χάσει κ σε λεφτά κ σε πρεστίζ. Fantastic Four anyone?

 5. cybergoulion Says:

  Δεν το είδα ακόμη και το περιμένω τόσο καιρό που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω να το δω… Το θέμα είναι ότι είναι τόσο χάλια; Άσε όσους το ξέρουμε, από τους άλλους θα φάω ξύλο; Με άλλα λόγια να πάω μόνος να το δω ή να πάρω και παρέα;

 6. spi_der Says:

  Θα σου έλεγα μόνος σου, για δύο λόγους: Ντάξει, ξύλο δεν θα φάς, αλλά είναι πολύ πυκνό και μπερδεμένο για κάποιον αμύητο.Η δική μου παρέα, που δεν τη λες και ασχετίδου, είχε απορίες.
  Δεύτερον, για να μην παρεις κόσμο στο λαιμό σου που θα δεί αυτό το…εμ… πράγμα και μετά θα νομίζει ότι ξέρει τι είναι το watchmen. 🙂

 7. Snowball Says:

  Την είδα χθες την ταινία, το κόμικ το έχω σπίτι, δεν το έχω διαβάσει ακόμα…
  Δεν ήταν κακό, κουραστικό ήταν…
  Αυτό που είπες Σπύρο στην αρχή, «συμπυκνωμένη πλοκή και υπερσυμπυκνωμένη πληροφορία «, αυτό ήταν το κακό…
  Δεν το λέω σκουπίδι πάντως…

 8. spi_der Says:

  Aναμένω δευτερολογία μόλις διαβάσεις και το κόμικ 🙂

 9. HappyHour Says:

  Kι εγώ την είδα την ταίνια και έσκασα στα γέλια, δεν έχω το κόμικ η ταινία πάντως ήταν κωμωδία, ήταν και κάτι πιτσιρίκια στις πίσω θέσεις κι έκαναν πλάκα. Ειδικα η σκηνή που το κάνουν μέσα στο Άρτσι-ουφο με την ανάλογη μουσική πολύ γέλιο !!!

 10. darkwhisper Says:

  Διαφωνώ, με την έννοια οτι οταν παω να δω μια ταινία βασισμένη σε κόμικ, δεν περιμένω να δω το κομικ. Αλλιώς θα διάβαζα το κόμικ. Την κατακρεουργουν την υπόθεση του βιβλίου ή κόμικ πολλές φορές, true, αλλά όποιος κρίνει ότι δε θα πάρει το κομικ επειδή δεν του άρεσε η ταινία, είναι απλώς άξιος της μοίρας του. Οταν λοιπόν ΟΛΟΙ έχουν ακούσει κατ’εξακολούθηση οτι «άλλο το βιβλίο/κόμικ και άλλο το σινεμά/θέατρο», και παρόλα αυτά επιλέγουν να κουνάν τα μάτια τους και το κεφάλι τους όσο γίνεται λιγότερο, ε τότε οπως καταλαβαίνεις ποτέ δεν έψαχναν να κουράσουν το μυαλό τους και άρα η επιχειρηματολογία σου προφανώς δεν απευθυνότα εξαρχής προς αυτούς.

  Θέλω όμως να τραβάν οι ταινίες το δικό τους δρόμο σε σχέση με το κόμικ γιατί αν όχι:

  α) θα βρει ο κάθε τυχαρπαστος αφορμή να ΜΗ διαβαζει το κομικ αφου «είναι το ίδιο» και θα μπρώ να πω και τίποτα….
  β) θα χασω τις σπανιες περιπτωσεις οπου βγαινουν αριστουργηματα τύπου Batman (το τελευταίο)

  Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανονα τύπου «V» αλλά είναι τόσο σπάνιες που δεν ασχολούμαι! 🙂

 11. cybergoulion Says:

  Εντάξει, κακό δε θα το έλεγα, ήταν μια σχετικά φιλότιμη προσπάθεια, να γυριστεί ταινία ένα κόμικ που (τελικά όντως) ήταν unfilmable. Από μόνο του όμως, δεν είναι watchmen ειδικά με το τέλος που του δώσανε. Όχι τόσο ότι δεν ήταν καλή η αλλαγή (ίσως ήταν και πιο καλό για ταινία σαν ιδέα), αλλά ήταν πολύ αδιάφορο. Πάρα πολύ. Αν το δίνανε πιο συγκλονιστικά θα την έσωζε νομίζω την ταινία… Δε λέω περισσότερα για όσους δεν το είδανε 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: