Eίσαι ‘Ο,τι Δηλώσεις!

Mια περίεργη (τουλάχιστο) ιστορία έσκασε εν μέσω θέρους σαν πέτρα στη λίμνη των εν Ελλάδι φάνς των γιαπωνέζικων anime και manga.Η ιστορία αφορά έναν (κατα τα φαινόμενα) μυθομανή σχεδιαστή, δύο εφημερίδες («Ποντίκι» κ «΄Εθνος«) που φιλοξενήσανε τα επινοημένα κατορθώματά του, τον μπαμπά της περι ού ο λόγος διάνοιας που εντελώς τυχαία έχει σημαίνουσα θέση τουλάχιστο στη μία απο τις δύο αυτές εφημερίδες,κι ένα μικρό αλλά vocal κοινό που…δέν θα ησυχάσει αν δεν αποκατασταθεί η αλήθεια!
‘Οσοι έχετε υπομονή,παρακολουθείστε μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανάψει για το θέμα στο anime.gr. Για τους υπόλοιπους, παραθέτω την πιό εμπεριστατωμένη περίληψη που βρήκα για το θέμα, δια χειρός Powerboy του animeplanet:

«Πολλοί έχουν παρομοιάσει το διαδικτυο με ένα παγκόσμιο χωριό. Και όντως υπάρχουν πολλές ομοιοτήτες με τα δικά μας χωριά. Υπάρχουν κοινότητες, ομάδες, επαγγέλματα. Όλα συζητιώνται, όλα μιλιόνται, όλα αναφέρονται. Και στο παγκόσμιο χωριό τίποτα δεν μένει για πολύ κρυφό.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση στον Ελληνικό κυβερνοχώρο ήρθε να αναδείξει αυτή ακριβως την πλευρά του παγκόσμιου χωριού. Μπορεί στην Ελλάδα “να είσαι ότι δηλώσεις”, όμως στον κυβερνοχώρο οι δηλώσεις αναλύονται, συζητιώνται, διασταυρώνονται με πηγές και η αυθεντικότητά τους πιστοποιείται, ή διαψεύδεται, πολλές φορές με τρόπο αρκετά σκληρό. Το κάθε σου ψέμα, το κάθε σου βήμα, το κάθε σου λάθος έχουν αφήσει ήδη σημάδι κάπου και εάν αυτός ο κάποιος ή κάποιοι έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο, εάν τολμήσεις να βγείς στην δημοσιότητα και να ισχυριστείς ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, θα μπλέξεις αρκετά άσχημα.

Πρίν από κάποιες μέρες καποιος από εμάς έκανε μια δήλωση. Δήλωσε ότι είναι μεγάλος καλλιτέχνης, ότι έμαθε Ιαπωνέζικα σε ένα χρόνο, ότι είναι δημιουργός πετυχημένων κινουμένων σχεδίων, ότι έχει πάρει διπλώματα από κορυφαία πανεπιστήμια και ότι οι δημιουργίες του έχουν γίνει ευρέως γνωστές στην Ιαπωνία και παγκοσμίως. Η δήλωσή του αυτή εκδόθηκε σε δυο μεγάλες εφημερίδες, μια σατυρική/καλλιτεχνική και μια η οποία θεωρειται από τις εγκυρότερες στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο άτομο είχε διασυνδέσεις στις εφημεριδες αυτές και τις χρησιμοποίησε για να προβάλλει τον εαυτό του σαν κάτι που δεν είναι. Οι δημοσιογράφοι που έγραψαν το άρθρο ή δεν έκαναν μια στοιχειώδη έρευνα για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα των ισχυρισμών του ή, θεωρώντας τον “δικό τους άνθρωπο” πειστήκαν να να μην την κάνουν.

Έτσι το άρθρο δημοσιεύτηκε. Και διαβάστηκε. Και ξαναδιαβάστηκε. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο ή τουλάχιστον αυτό που ήθελε αυτός. Για μεγάλη του ατυχία, τα Ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια έχουν αρκετά ισχυρή διαδυκτιακή παρουσία στην Ελλάδα έχοντας ήδη δημιουργήσει τουλάχιστον τρείς κοινότητες οι οποιες αριθμούν πάνω από 2000 άτομα Πανελληνίως. Ακόμα μεγαλύτερη ατυχία για το συγκεκριμένο άτομα ήταν ότι κάποιοι από αυτούς τον είχαν γνωρίσει προσωπικά… Και η εντύπωση που τους άφησε ήταν τουλάχιστον άσχημη.

“Είναι ένα άτομο πανέξυπνο, αλλά με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. ‘Εχει τάσεις κλεπτομανίας και μυθομανίας, τις οποίες ουδέποτε μπόρεσε, και, το χειρότερο, ούτε προσπάθησε να ελέγξει. Έχει καταστρέψει φιλίες με αυτά που είπε και έκανε, και, αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα, το διασκέδαζε κιόλας.” λέει ένα μέλος της διαδυκτιακής κοινότητας εκτίμησης Ιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων το οποίο τον γνώρισε προσωπικά. Υπ’ όψιν ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ο πιο ήπιος επικριτής του στο διαδύκτιο. “’Εχει δείξει τρομερά δείγματα νοημοσύνης. Αυτό που δεν έχει επιδείξει είναι ταλέντο στο σχέδιο.” λέει κάποιος άλλος από τους πρώην γνώριμούς του.

Η όλη κριτική στο διαδίκτυο σκιαγραφεί ένα άτομο με έλειψη συνείδησης, έναν “μπουρδολόγο” ο οποίος κρύβει ένα ψέμα σε δύο αλήθειες για να το κάνει πιο πειστικό, ο οποίος δεν συναισθάνεται αυτά που κάνει, ο οποίος δεν μπορεί να αποδείξει εμπράκτως κανέναν απο τους ισχυρισμούς του και αναταρράσει μια ολόκληρη κοινότητα για την πλάκα του. Μια εκτενής αναζήτηση των άρθρων του στο διαδίκτυο έδειξε ότι οι σειρές κινουμένων σχεδίων που ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε δεν υπάρχουν, όπως επίσης δεν υπάρχει το πανεπιστήμιο στο οποίο αποφοίτησε, ούτε και τα βραβεία τα οποία υποτείθεται ότι πήρε.

Μια απόπειρα του συγκεκριμένου ατόμου να διορθώσει τα πράγματα δείχνοντας τα βραβεία τα οποία πήρε χειροτέρευσε τα πράγματα καθώς όλοι καταλάβαν ευθύς αμέσως ότι ήταν πλαστά και μάλιστα προχειροφτιαγμένα. “Μια συμβουλή” είπε ένας από τα μέλη της κοινότητας “όταν εκτυπώνεις πλαστά βραβεία, μην τα εκτυπώνεις σε απλες κόλλες A4, και μην χρησιμοποιείς γραμματοσειρές που είναι κοινές σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου. Και προσπάθησε τουλάχιστο να σουλουπώσεις λίγο τα λογότυπα των εταιριών που σε βράβευσαν.”

Η διαδικτυακή ανταπόκριση στα άρθρα ήταν τρομακτική. Οι δύο εφημερίδες δέχονται κάθημερινά τηλεφωνήματα και γράμματα από μέλη της κοινότητας, ενώ κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει ενημερώσει την Ιαπωνέζικη πρεσβεία στην Αθήνα η οποία φαίνεται να είναι αρκετά δυσαρεστημένη με αυτό που έχει συμβεί. Τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να αφήσουν τις, εμπεριστατωμένες απόψεις τους σχετικά με τα άρθρα στα φόρα συζητήσεων των δύο εφημερίδων όμως φιμώθηκαν άγρια απο τους υπεύθυνους, ένας εκ των οποίων υποψιάζονται ότι είναι το άτομο για το οποίο γράφτηκαν τα επίμαχα άρθρα. Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις διαδικτυακές τους διευθύνσεις και δεν επιτρέπεται η εγγραφή τους στο φόρουμ. Και μάλιστα σε ένα φόρουμ το οποίο, κατα τα άλλα, υπερηφανεύεται για την “δημοκρατικότητά του”.

Κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέλη της παραπάνω διαδικτυακής κοινότητας εκτίμησης Ιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων δεν είναι κακόβουλα άτομα τα οποία θέλουν να “θάψουν” ένα άτομο για την πλάκα τους, ή γιατί δεν τους αρέσει, ούτε είναι άτομα ακαλλιέργητα και αμόρφωτα τα οποία θέλουν να “υποβιβάσουν τα κατορθώματα κάποιου, να του ρίξουν λάσπη, επειδή τον ζηλεύουν”. Μια σύντομη ματια στα υπόλοιπα θέματα των συζητήσεων των μελών της κοινότητας δείχνει ότι είναι άτομα καλλιεργημένα, με εξαιρετικές ικανότητες στην γραφιστική, στην λογοτεχνια και στους υπολογιστές, με αρκετές γνώσεις και ανυσηχίες, με αρκετά εκλεπτυσμένη και λεπτή αίσθηση χιούμορ και σαρκασμού, αρκετά φιλικά και ανοικτά σε άτομα με διαφορετικές ιδεολογίες, καταγωγή και απόψεις. Τα μέλη της κοινότητας μάλιστα όταν χαίρονται όταν ένας Έλληνας καλλιτέχνης διαπρέπει στο εξωτερικό και δείχνουν ευχαρίστως δείγματα της δουλειάς του. Και όμως κάτι σε όλη αυτή την ιστορία τα κέντρισε να αντιδράσουν έτσι.

Ίσως να ήταν τα καταφανή ψέμματα του ατόμου για το οποίο γράφτηκε το άρθρο, ίσως το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι το έγραψαν δεν έκαναν ούτε μια στοιχειώδη έρευνα για να εξακριβώσουν την αλήθεια των ισχυρισμών του, ίσως το γεγονός ότι το άτομο αυτό, εξαιτίας των ψυχολογικών του προβλημάτων προκάλεσε αρκετά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις αρκετών από τα μέλη της διαδυκτιακής κοινότητας. Ένα όμως είναι σίγουρο… Στο παγκόσμιο χωριό του κυβερνοχώρου κανείς δεν μπορεί “να είναι ότι δηλώσει” χωρίς έμπρακτες αποδείξεις. Τουλάχιστον όχι χωρίς να υποστεί σημαντικές συνέπειες.»

There you have it.Πέρα απο κάποιες υπερβολές μερικών anime fans (κάτι διάβασα για ζημιά στις ελληνοιαπωνικές σχέσεις!), το πρόβλημα είναι η ελλιπής (το λέω κομψά) προσήλωση δύο επηρεαστικών εφημερίδων στη δεοντολογία που οφείλουν να υπηρετούν.Ελπίζω να καταλάβουν ότι μια επανόρθωση είναι τελικά προς το συμφέρον τους: αν μια μερίδα αναγνωστών βλέπει μια τόσο τερατώδη πατάτα για ένα αντικείμενο που κατέχει,δεν θα αργήσει να αναρωτηθεί πόσα απο τα υπόλοιπα γραφόμενα στον Τύπο έχουν πάρει εξ ίσου επώδυνο διαζύγιο απ’ την πραγματικότητα…

3 Σχόλια to “Eίσαι ‘Ο,τι Δηλώσεις!”

  1. Anonymous Says:

    Εμεινα

  2. Anonymous Says:

    Εμεινα

  3. alittlewhisper Says:

    Πολύ σωστή τη βλέπω την τοποθέτηση σου αγαπητέ. Η αλήθεια είναι όμως ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση όλων αυτών προς το πρόσωπο του εν λόγω κυρίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε νια χώρα η οποία είναι γεμάτη από νέα ταλέντα στο χώρο, τα οποία όμως βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους κλίκες. Απλά ξέσπασε εκεί η αγανάκτησή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: